Кафето е вредно, само когато е горещо, смятат учени от СЗО

Няма категорични доказателства, че кафето е фактор в образуването на ракови клетки, но досега беше сред рисковите субстанции. С нов доклад Международната агенция за изследвания в областта на рака (IARC) към Световната здравна организация отстъпва от досегашната си позиция, че “кафето може би е канцерогенно” и понижава тревогата до “може би е канцерогенно, когато е много горещо”, съобщава “Ройтерс”.

Агенцията за изследвания в областта на рака, ситуирана в Лион, досега класифицираше кафето в категория 2В – категорията на потенциалните причинители на онкологични заболявания, заедно с хлороформа, оловото и още много други субстанции. В доклада, който ще бъде публикуван днес, обаче се посочва, че всъщност всички горещи напитки могат да се считат за опасни и потенциални “помощници” на злокачествените клетки, а не конкретно кафето и не заради собствените му характеристики и химичен състав.

Вода, чай, кафе и други течности с температура около и над 65 градуса по Целзий създават риск за рак на хранопровода, сочи изследването, което анализира над 1000 научни разработки по темата. Във всички тях не се открива ясна пряка връзка между кафето само по себе си и злокачествените образувания, затова засега позицията на СЗО е, че то не е нито канцерогенно, нито доказано безвредно.

Националната асоциация на производителите на кафе в САЩ приветстват преоценката на СЗО и я наричат “страхотна новина за любителите на кафето”.

Източник: dnevnik.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *